Punca kanser paru-paru yang paling popular ialah ROKOK! MEROKOK adalah penyebab 9 daripada 10 kematian akibat kanser paru-paru manakala gas radon, pencemaran dan punca lain hanya memainkan peranan kecil dalam kes ini. Dalam banyak-banyak penyakit kanser, kanser paru-paru adalah kanser yang menyebabkan kematian paling tinggi dikalangan lelaki dan perempuan. APABILA MEROKOK MENJADI PENYEBAB Rokok padat dengan bahan-bahan kimia yang menjadi punca kanser. Bahan-bahan ini juga memusnahkan sistem pertahanan semulajadi paru-paru. Salur udara yang terdapat pada paru-paru dilapisi oleh ‘rerambut’ halus yang dipanggil sebagai cilia. Cilia ni berrfungsi untuk menyahkan toksin, bakteria dan virus daripada paru-paru. Rokok menghalang cilia daripada melakukan tugasan ni dan akhirnya membuatkan kimia penyebab kanser menimbun dalam paru-paru. Gambaran paru-paru orang yang tidak merokok dengan perokok SIMPTOM-SIMPTOM KANSER PARU-PARU Kanser paru-paru bermula secara senyap… ni kira m...
Paru Sambal Berlado Yang Sangat Sedap Oleh: Azie Kitchen Bahan rebus: 700 gram paru 2 hiris halia 1 batang serai - ketuk Sedikit garam Bahan tumbuk kasar: 9-10 tangkai cili merah - boleh guna cili kering kisar 5 ulas bawang putih 10 ulas bawang merah 1 inci halia Bahan lain: 1 batang serai - ketuk 2 sudu besar gula atau secukupnya Garam 1 keping asam keping Cara cara: Paru direbus bersama halia, serai dan garam sehingga empuk dalam 30 minit sehari sebelum dimasak. Masak sampai paru tak liat. Cucuk dengan lidi atau cake tester untuk dicucuk tengok kalau dah tak liat. Tos kan airnya. Bila sejuk, baru dipotong nipis nipis. Paru dilumur sedikit garam jika suka dan biarkan seketika. Panaskan minyak dengan api yang kuat dan goreng paru (pastikan tenggelam dalam minyak yang banyak). Sentiasa dibalik balikkan supaya garingnya rata. Bila sudah garing, angkat dan ketepikan. Panas...
Cheese Tart Buncit Buncit dan Montok Montok ! CHEESE TART BUNCIT Shell Tart 125 gm margerin 50 gm gula icing 1 sudu teh esen vanilla 1/2 biji kuning telur ~ gred A 250 gm tepung gandum 5 gm susu Nespray full cream 1/2 sudu besar air sejuk ~ dari peti ais Pukul margerine dan gula icing hingga sebati Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu full cream, air sejuk dan tepung Uli sebati dengan senduk kayu Tekan doh dalam acuan tart 4.5 cm Buang lebihan doh tepi acuan Cucuk bahagian tengah dengan garfu Buah hingga habis adunan dapat dalam 50 ~ 60 keping Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170 C api atas dan bawah selama 20 ~ 25 minit. Cheese 500 gm cream cheese ( cheese di keluarkan dari peti ais 15 minit awal ) 30 gm butter 100 gm gula icing 1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu ) 20 gm non dairy Whipping Cream ~ ( optional) Sedikit esen vanilla Satukan cheese, butter dan gula icing dan putar hingga lembut dan gebu Masukkan...
Comments
Post a Comment