Resepi Kek Batik


Foto Resepi Sedap.

KEK BATIK COKLAT LELEH 
250g buttercup
200g milo
300g susu pekat manis (sy guna F&N)
2 sudu besar serbuk koko
1 paket biskut marie (sy guna Munchys 300g) - blh juga guna apa2 brand Marie dlm 35pcs
CARA2:
1. Guna kuali non stick, cairkan mentega. Guna api perlahan.
2. Tuangkn susu pekat dan kacau sebati.
3. Masukkn serbuk koko dn milo sikit demi sikit sambil dikacau sebati.
4. Bila adunan dah agak pekat, matikan api.
5. Dlm loyang yg tlh di alas plastik/kertas minyak... susun biskut marie menjadi satu lapisan. Kemudian tuang adunan coklat yg kita dh masak td. Tak perlu byk, agak2 melitupi biskut je.
6. Susun lagi satu lapisan biskut dan tuang lagi adunan coklat... begitulah kaedahnya sehingga habis. Tekan2 sikit bila letak biskut supaya lapisan lebih padat.
Proses kena PANTAS yee... dn perlu dilakukn masa coklat masih PANAS... sbb klau adunan coklat tu sejuk takut BEKU plak.
7. Sejukkan di dlm peti ais (bhgn bwh yee...) selama 2-3 jam atau semalaman.
8. Kemudian blh lh dikeluarkn dn kita ke langkah seterusnya... menuangkn SOS COKLAT LELEH...
SOS COKLAT LELEH
* Sis blh gunakan apa2 sj brand coklat yg sis suka... Cadbury, Vochelle, Van Houten, Hershey...
Klau nk guna coklat masakan / milk compound pn blh, cuma kurang umph laa... 
* Cairkn coklat trsebut guna kaedah double boile... tak perlu tambah susu, mentega atau apa2 bhn tambahn... kita mmg nk coklat kita pure dn pekat...
Dah cair... siram je ats kek batik kita... SIAP! πŸ˜
-----------------------------
TIPS:
*Ada resepi yg guna telur... tp sy x guna sbb xde bezapn samada letak telur atau tak... Tp sy mmg lebih suka yg x letak telur.
*Tak perlu lg nk letak esen vanilla sbb bila xde telur, xde lah bau hanyir...
*Ada resepi yg suruh kita masukkn semua biskut dlm adunan coklat... gaul2... pastu br tekan padat2 dlm loyang...
Sy dh buat cmtu, sy dapati biskut sy jd serabut... πŸ˜πŸ˜πŸ˜
Sy lbh suka susun cantik2... Nampak tak susunannya cantik dn kemas bila kita potong.
*MESTI alas loyang dgn kertas minyak... klau tak jenuh kena cungkil nnti.
Jgn guna kertas biasa... jgn guna plastik nipis... nnti jenuh kena kikis... (bercakap dr pengalaman sndiri... kelakar gilerπŸ˜‚)
Klau nk guna plastik, guna plastik tebal macam plastik Milo atau plastik biskut Marie tu pn blh. Potong elok2 dn guna utk alas loyang.
*Resepi ni blh buat 2 versi... LEMBUT atau RANGUP.
(Versi dlm gmbr sy buat yg rangup)
Klau nk buat versi lembut, sblm atur biskut tu cicah dulu dlm susu dlm 2-3 saat (blh pakai apa2 sj susu segar dlm kotak)... kemudian br susun dlm loyang...
Selamat mencuba... jgn lupa share dgn kwn2 yee... 

Comments

Popular posts from this blog

Punca Kanser Paru-paru Rawatan

Resepi Paru Berlado

Cheese Tart Buncit Buncit dan Montok Montok !